Praktijkverpleegkundige

Sylvie van Haagen

Wat ik leuk vind aan mijn werk? Geen dag is hetzelfde!

Ik ben Sylvie van Haagen en ik werk al 13 jaar als praktijkverpleegkundige via Star-shl. Daarvoor heb ik als verpleegkundige in het algemeen ziekenhuis gewerkt. Dat was leuk maar ik miste toch de tijd en aandacht voor uitleg en ondersteuning aan patiënten.

Als praktijkondersteuner heb ik het dan ook helemaal gevonden.

De afgelopen jaren is steeds meer zorg bij de huisarts terecht gekomen. Als praktijkondersteuner kan ik een deel van dit werk overnemen. Zo zie ik mensen met diabetes, COPD, hart- en vaatziekte en hypertensie. Ik geef o.a. uitleg over het ziektebeeld, leefstijladviezen en bespreek medicamenteuze opties. Ondanks dat er grotendeels met protocollen wordt gewerkt kijk ik individueel naar elke patiënt. Daardoor werk ik veel meer patiëntgericht.

In de loop der jaren leer je patiënten natuurlijk beter kennen. Ik probeer dan ook verder te kijken dan alleen de controle waarvoor ze komen. Zo kan het zijn dat de suikers van een patiënt ineens helemaal ontregeld zijn. Als je dan doorvraagt is het soms een psychisch probleem dat er aan ten grondslag ligt. Dan verwijs ik zo iemand door naar onze POH-GGZ bijvoorbeeld.

Toen ik net begon via Star-shl was het fijn om met ervaren collega’s mee te kunnen kijken. Nu ondersteun ik zelf nieuwe collega’s of geef ik ze telefonisch advies.  Star-shl zorgt ervoor dat collega’s elkaar hierin vinden. Ze bieden hun mensen veel kennis en expertise. Zo organiseren ze teamdagen, bijeenkomsten en financieren ze scholingen. Wat er weer voor zorgt dat huisartsen altijd personeel in dienst hebben dat op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen.

Momenteel werk ik zelf bij vier verschillende huisartsen in Roosendaal. Ze hebben allen een andere werkwijze en de locatie maakt dan ook nog eens een heel verschil qua patiëntenpopulatie. Kortom, het is een veelomvattend beroep. De taken, praktijken en patiënten zijn erg verschillend. Dat houdt het leuk en uitdagend. Het is elke dag weer anders.